Lifestyle Design Podcast

Descopera Bali ★ Episodul 39 | The Real You Podcast

pe
20 mai 2022
Asculta pe Spotify episodul acesta
Descarca episodul in format MP3

În Episodul 39 nu mai vorbim despre traume și suferință, și trecem de la a ne cunoaște pe noi înșine la lumea care ne înconjoară. Vă invit într-o călătorie virtuală undeva la peste 10.000 Km de România, alături de Dragoș și Cristina – doi ”Balinezi” veniți din România. Vom descoperi ”Insula Zeilor”, cu toată magia locurilor, spiritualitatea oamenilor, mâncarea sănătoasă și cele mai ”instagramabile peisaje” – dar și cum te poate transforma o astfel de experiență.

Vom descoperi împreună zonele cele mai interesante (Ubud, Seminyak, Canggu, Kuta, Lovina, Lombok, insulele Gili, insulele Nusa), cateva dintre diferențele culturale între ”acasă” și această parte a Indoneziei, precum și ce surprize ne rezervă.

Indonezia

Cea mai mare țară insulară din lume, Indonezia, se întinde pe 1,904,569 Km², având nu mai puțin de 3 fusuri orare! Are peste 17 000 de insule (conform Wikipedia și unui text legislativ) și o populație de 275.4 milioane. Partea interesantă e că multe dintre zonele și insulele Indoneziei sunt diferite între ele — în materie de dialecte vorbite, floră, faună, relief și climă.

Bali – Insula zeilor

Bali este un caz particular de insulă a Indoneziei, din multe puncte de vedere. Religia predominantă este hinduismul balinez — o combinație între hinduism, animismul local și câteva tradiții ancestrale. La fiecare câteva sute de metri vei întâlni un templu.

Bali este și o insulă foarte turistică. Vei auzi engleză stricată (”international English”), cu zeci de accente oriunde mergi.

Zonele

Un lucru interesant este că Bali se împarte în mai multe zone, iar fiecare dintre ele pare să aibă specificul și ”vibe-ul” ei.

Canggu — o tentativă de a re-crea lumea vestică (Europa, US, Australia), ”cu un pic de sos de Bali pe deasupra” (cum s-a exprimat un expat din Olanda care locuiește aici de 3 ani și jumătate. Aici vei mânca faimoasele healthy breakfast bowls, avocado on toast, vei întâlni consumul de alcool în baruri, MacBoo Pro și expați care merg la surf.

Seminyak — familiști, Mamaia nord, hoteluri mai fancy (francize ale hotelurilor europene și americane)

Uluwatu — stânci care coboară abrupt în mare, un templu cu maimuțe (destul de obraznice și agresive) și niște plaje absolut superbe.

Ubud — centrul ”eat pray love” al Bali. Yoga, tantra, tarot, cosmic soul training, reiki, qi gong, intuitive bodywork, spiritual coaching, vindecare prin puterea piramidelor, sound healing, permaculture, aș putea continua încă 3 paragrafe. De asemenea, centrul artistic al insulei, cu artiști vizuali care combină temele tradiționale cu influențe moderne. La fiecare câțiva metri, întâlneam pe cineva care îmi amintea despre JP Sears.

Partea de nord — Mult mai puțin turistică, mai rurală. În multe dintre sate, localnicii nu sunt obișnuiți să vadă australieni, americani și europeni așa cum sunt cei din sud.

Faună

Am trăit în cameră cu gecko (care scot niște sunete interesante), am văzut libelule colorate și fluturi mari, un șarpe de dimensiuni impresionante, câteva reptile mari (un fel de combinație între faimosul dragon komodo și un crocodil miniatural), precum și diferite specii de maimuțe. În apă, am văzut țestoase imense, pești exotici, și abia aștept să văd delfini și pisici de mare.

Oamenii

Oamenii sunt incredibil de buni. Spiritualitatea lor e ”pe bune”, nu ca să fie arătată pe Instagram. E de-a dreptul șocant să vezi oameni care nu prea se enervează și nu au agresivitatea pe care o aștepți de la europeni. Mai ales când vii dintr-un oraș ca București, după ce ai călătorit cu Taxi Pelicanu, e cu atât mai impresionant.

⏳︎ ARTICOL ÎN CURS DE SCRIERE. Estimez că va dura aproximativ o lună până la elaborarea lui.

The Real You Podcast® - Abonează-te:Fii la curent cu ultimele episoade din podcastul The Real You
Etichete
RELATED POSTS

Lasă un comentariu

PETRE TUDOR BARLEA
Bucuresti, RO

Explorator neobosit al diversitatii umane, curios si vesnic fascinat de felul cum functionam - atat ca indivizi, cat si in grupuri...

Citește mai mult »
Abonează-te:

Primește episoadele direct în  Inbox:

Playlist YouTube: