Lifestyle Design Marketing Digital Online Business Podcast

I Love Failure – Esecul in antreprenoriat si Design Sprints cu Catalin Mester ★ Episodul 14 | The Real You Podcast

pe
4 ianuarie 2020

Descarca o copie MP3 portabila a episodului.

(Aboneaza-te pe: Spotify, Apple Podcasts, .)

L-am avut invitat pe Catalin Mester, antreprenor in serie, speaker si Innovation Designer la Stefanini Romania. Catalin ne-a vorbit despre paradoxul de a iubi esecul in antreprenoriat, despre mentalitatea cu care poti aborda momentele cand ai dat-o in bara, si mai ales cum te poti ridica dupa ce ai invatat ceva din esec si ti-ai dat un ”hard reset” la softul mintii.

Continut:

02:05 Prezentare Catalin Mester, povestile firmelor pe care le-a fondat si a celor 3 esecuri.
10:35 Perioada de „reset” din Vama Veche, si nasterea Bookups
14:02 Cele 3 lucruri care l-au ajutat sa isi revina
15:57 Viziunea despre antreprenoriat si esec
17:51 De la „Fear of Failure” la I LOVE Failure – povestea unui proiect despre esecuri de succes
20:18 Bookups.app – aplicatia care conecteaza oameni prin cartile pe care le citesc
23:31 Design Sprints – cum „sari in viitor” ca sa-ti (in)validezi repede ideile de business, adunand insight-uri enorme de la clienti?
27:08 Back 2 Bookups – ce face aplicatia sa fie unica? Care e viziunea echipei?
35:42 I ❤ Failure: Varianta pentru corporatii, Failure Anonymous, Live Talks
40:22 Treci printr-un esec? Asculta asta… (sfaturi de la Catalin pentru cei care trec prin perioada grea de dupa crash & burn)
47:46 Recomandari de carti: antreprenoriat & startups, viata & psihic sanatos

Ce este BookUps?

Daca GoodReads si Meetup ar face un copil, el ar fi Bookups.” Bookups e o aplicatie de socializare organizata in jurul cartilor. Oricine poate crea o intalnire sau se poate alatura unei intalniri in orasul in care se afla. Creatorii ei vor sa o diferentieze de ”cluburile de lectura” sau ”serile de carte”, care au un aer excesiv de formal si sa o faca millenial-friendly. Pentru a participa la un eveniment, nu e obligatoriu sa fi citit (in intregime) cartea respectiva 0 ci doar sa ai un interes real legat de subiectul ei.

Pana acum, intalniri pe carti precum Thinking Fast and Slow a lui Daniel Kahneman,  The Magic of Tidying Up de Marie Kondo, Meditations de Marc Aureliu sau The $100 Startup au avut un super succes, pentru ca au atras oameni pasionati de cunoasterea mintii, minimalisti, oameni care imbratiseaza si practica filozofia stoica si antreprenori.

Sloganul aplicatiei e ”Follow the book, meet the people.”

Descarca aplicatia pe Google Play

Versiunea pentru Apple (AppStore) va fi disponibila din Martie 2020.

Website: https://bookups.app

I LOVE Failure

Esecul in antreprenoriat (si nu numai) este MULT mai comun decat s-ar crede. Chiar si cele mai optimiste statistici spun ca doar 1 din 5 business-uri supravietuiesc primului an de existenta. Apoi, dupa inca 5 ani, doar 1 din cele 5 business-uri ”supravietuitoare” mai este inca in picioare. Cand vine vorba de startup-uri in tech si cele care aspira sa devina urmatorul Uber, Tinder, AirBNB sau EverNote…statisticile sunt si mai sumbre. Rata esec/succes este 98% vs. 2%. Altfel spus: ai 2 sanse din 100 sa fii urmatorul hit in materie de aplicatii pe AppStore sau Google Play.

Oamenii care nu au trait antreprenoriatul pe pielea lor cred ca succesul este rezultatul norocului sau al unui set de pasi simpli, pentru ca nu vad decat ”varful iceberg-ului” – ignorand intregul iceberg aflat sub apa – partea care nu se vede. Ei bine, ”partea care nu se vede” in antreprenoriat o reprezinta noptile nedormite, refuzurile primite, datoriile, insolventa, falimentul, relatiile care au avut de suferit din cauza unor zile de lucru de 12-14 sau chiar 16 ore…si asa mai departe.

De aceea, e un cliseu obosit sa vorbesti despre ”succes in antreprenoriat” si sa te focalizezi exclusiv pe partea glamoroasa – iar canale media precum Pro TV si Business Magazin vor insista strict pe aceasta parte…pentru ca asta vrea sa auda publicul larg.

Pe de alta parte, esecul este mult mai comun. Uneori e ”taxa de scolarizare” si ”biletul de intrare” in lumea succesului, si, daca stii cum sa-l abordezi, aduce cu el lectii extraordinar de valoroase, pe care alteori nu ai cum sa le intalnesti decat ”dandu-te cu capul de pragul de sus”. Asa se face ca exista expresii precum:

  • Fail fast
  • Fail again, fail better!” („Esueaza din nou, fa-o mai bine!”)
  • Nu exista esec, ci doar feedback” („There is no failure, only feedback”)
  • Esecul este taxa de scolarizare” (Failure is really the tuition fee you pay for success)
  • Failure is a stepping stone.” („Esecul e un pas catre succes”)
  • Show me your battle scars” („Arata-mi ranile din lupta”)

De aceea, are enorm de mult sens sa vorbim deschis despre esec. Tot de aceea au aparut carti precum Esecuri de succes de Vlad Mocanu, si tot din acelasi motiv evenimentele I Love Failure au atat de multa priza la public.

Franciza lui Catalin are mai multe componente:

  • I Love Failure Talks – un fel de TEDx Talks, unde oamenii vorbesc despre esecurile lor si ce au invatat din ele,
  • Failure Anonymous – grupuri de lucru unde toti membrii au ocazia sa vorbeasca, nu doar sa asculte si
  • I Love Failure corporate edition – evenimente in care corporatristii se pot intalni si pot invata ceva din proiectele care s-au lovit de gard – fara sa se blameze unii pe altii ca fraierii, si mai ales fara sa lase astfel de evenimente sa ramana ”suspendate” – pentru integrarea experientei si a invataturilor care deriva din ea.

Pana acum, evenimentele au avut loc in 3 tari, 9 orase, s-au spus 109 povesti de esec si au participat in total 1410 oameni.

Website: https://ilovefailure.co/
Facebook (pt. evenimente): https://www.facebook.com/ilovefailure1/

Design Sprints

Intr-o lume in care lucrurile evolueaza cu o viteza exponentiala, cuvantul „agilitate” a devenit commonplace pentru business-urile din ziua de astazi. „Reinventeaza-te sau mori” pare sa fie dictonul in tot mai multe piete. De aceea, in majoritatea scolilor de business agilitatea a fost adoptata, alaturi de metode pentru a o atinge, de la MVP (Minimum Viable Product) si Lean Startup la metode precum Design Thinking si Design Sprints.

Stiati, de exemplu, ca multe companii producatoare de smartphone-uri si gadget-uri si-au creat un sediu in Shenzen, China (capitala chipseturilor si a pieselor electronice)? Acolo, ei pot sa treaca de la o idee bine formulata la a avea prototipul unui smartphone in 5 zile lucratoare!

In aceeasi idee, design sprint-urile ii ajuta pe antreprenori sa inoveze si sa testeze rapid ideile, sa se reinventeze si sa vina in mod proactiv cu idei in intampinarea nevoilor pietei. Pe principiul „mai bine va arat decat sa va explic”, prefer sa va las sa priviti infograficele de mai jos, pentru a va face o idee:

design sprints

Catalin, invitatul din acest episod al podcast-ului este facilitator si trainer pe Design Sprints. Il puteti chema in companie pentru a va facilita de la A la Z procesul unui Design Sprint. Am avut bucuria sa particip (in calitate de psiholog si marketer) la un design sprint pentru aplicatia Bookups, si am fost uimit de cat de solid este procesul si cat de adaptabil poate fi la virtualmente orice situatie de business.

Unelte mentionate:

Cătălin Meșter

Pe Catalin aveti sanse sa il intalniti in viata reala daca veniti la o intalnire Bookups sau la unul dintre evenimentele I Love Failure.

LinkedIn: aici

Sprint: Cum rezolvi probleme importante si testezi idei noi in 5 zile

de Jake Knapp

O gasesti pe:

Liber Arbitru

de Sam Harris

O găsești pe:

Gandire Rapida, Gandire lenta

de Daniel Kahneman

O gasesti pe:

The Real You Podcast® - Abonează-te:Fii la curent cu ultimele episoade din podcastul The Real You
Etichete
RELATED POSTS

Lasă un comentariu

PETRE TUDOR BARLEA
Bucuresti, RO

Explorator neobosit al diversitatii umane, curios si vesnic fascinat de felul cum functionam - atat ca indivizi, cat si in grupuri...

Citește mai mult »
Abonează-te:

Primește episoadele direct în  Inbox:

Playlist YouTube: