Podcast Psihologie

Mindfulness cu Sașa Bodeanu ★ Episodul 40 | The Real You Podcast

pe
28 iulie 2022
Asculta pe Spotify episodul acesta
Descarca episodul in format MP3

În Episodul 40 am vorbit cu Sașa Bodeanu despre mindfulness — starea și practica.

Am scris un articol despre Mindfulness acum câțiva ani. În cazul în care nu cunoști noțiunile de bază, recomand cu căldură conținutul lui. Vei descoperi câte ceva și despre studiile efectuate asupra fenomenului, precum și pașii pe care îi ai de urmat pentru a practica Mindfulness.

Vipassana

Cum personal nu am fost niciodată la un astfel de curs, mă voi rezuma la a reproduce câteva idei de pe site-ul oficial, Dhamma.org:

Vipassana înseamnă să vezi lucrurile așa cum sunt ele. Vipassana este una dintre cele mai străvechi tradiții de meditație din India — predată încă de acum 2500 de ani ca remediu pentru diferite boli.

Cursurile de Vipassana din ziua de astăzi au fost popularizate de S. N. Goenka și se desfășoară în programe de 10 zile — în care cursanții învață bazele metodei, și o practică îndeajuns de mult pentru a experimenta efectele ei. Nu se percep taxe pentru curs, toate cheltuielile fiind acoperite prin donații voluntare primite de la cei care au experimentat beneficiile ei și ar vrea să le ofere și altora ocazia să beneficieze.

Vipassana se practică în centre și non-centre aflate în foarte multe locații din lume. Cursul a fost oferit și deținuților din penitenciare și politicienilor, precum și clasei manageriale din diferite companii.

Timp de 10 zile, cursanții stau în liniște și meditează pentru perioade lungi de timp în fiecare zi, respectând un program și un set de reguli. Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul oficial la adresa: https://www.dhamma.org/ro/index

Totodată, link-urile promise la 08:50 – investigațiile legate de secta ”Copiii Soarelui” din Dumbrava de Sus, jud. Hunedoara sunt:
⚠️ https://www.scena9.ro/article/vipassana-romania-copiii-soarelui-secta
⚠️ https://www.scena9.ro/article/copiii-soarelui-vipassa-meditatie-apuseni
⚠️ https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/detalii-socante-in-cazul-gurului-de-la-brad-voia-500-de-mostenitori-ca-sa-poata-crea-o-noua-rasa-umana.html
⚠️ https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/gurul-de-brad-ridicat-de-politisti-este-acuzat-de-violarea-adeptelor-cateva-erau-insarcinate.html

Între timp, falsul guru Adrian Ardelean Fărcaș (Adi de la Brad) a murit. Nu știm exact dacă centrul respectiv mai există și ce se mai întâmplă cu el.

MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction

Mindfulness-based stress reduction (MBSR) este un program ”evidence-based” (bazat pe dovezi) intensiv și secular (=non-religios) de mindfulness, cu o durată de 8 săptămâni. Scopul este să asiste practicanții în a trece peste probleme legate de stres, anxietate, depresie și dureri.

MBSR a fost dezvoltat la Centrul Medical de la Universitatea din Massachusetts în anii 70 de către profesorul Jon Kabat-Zinn. Metoda folosește o combinație între meditația mindfulness, conștientizarea corpului, yoga și explorarea unor pattern-uri de comportament, gândire, simțire și acțiune.

Mindfulness poate fi înțeles ca fiind acceptarea fără judecată și investigarea experienței din momentul prezent — și include senzații corporale, stări mentale interne, gânduri, emoții, impulsuri și amintiri. Scopul MBSR este de a reduce suferința și distresul, și a crește bunăstarea psihică a oamenilor care o practică.

Meditația mindfulness este o metodă prin care se cultivă atenția și autoreglajul emoțional, în vreme ce ruminația și grijile sunt reduse semnificativ.

Din fericire, în ultimele câteva decenii, practica mindfulness a fost subiectul multor cercetări clinice, care au scos la iveală beneficiile potențiale pentru sănătatea mintală și chiar și pentru sănătatea fizică.

Deși MBSR își are originile în învățăturile și înțelepciunea budistă străveche, programul în sine este secular. Programul este descris în detaliu în cartea lui Kabat-Zinn din 1990, Full Catastrophe Living.

Astăzi, programe de reducere a stresului prin mindfulness sunt oferite de diferite instituții, incluzând spitale, aziluri de bătrâni, centre de retreat-uri și centre de yoga.

MBCT – Mindfulness-Based Cognitive Therapy

Terapia cognitivă prin mindfulness este o abordare psihoterapeutică bazată pe metode din terapia cognitiv-comportamentală, alături de practici meditative mindfulness și alte strategii psihologice. Rădăcinile și originile ei pot fi găsite în practici tradiționale din Asia de Est — medicină, filosofie, spiritualitate, derivate din Taoism clasic, Budism și texte din medicina tradițională chineză.

În ultimii ani, terapia prin mindfulness a suscitat un interes deosebit în comunitatea științifică și medicală din lumea vestică (occidentală), și a condus la dezvoltarea multor abordări inovative în sănătatea mintală. Un exemplu de astfel de abordare este tratamentul pentru prevenirea recăderilor în tulburarea depresivă majoră. Atenția acordată proceselor mentale negative (cum ar fi convingerile false și ruminația) separă MBCT de alte terapii bazate pe mindfulness.

MBSR programul menționat mai sus, este mult mai general, în vreme ce MBCT are aplicații specifice. Adeseori, programele sunt practicate în grupuri terapeutice. Atât MBCT, cât și MBSR se adresează oamenilor cu un grad ridicat de stres și cu diferite afecțiuni psihice.

Metodele derivate din CBT (Terapia Cognitiv Comportamentală) includ, de exemplu, psihoeducația și informarea clientului cu privire la rolul pe care îl joacă gândurile în apariția și menținerea depresiei.

MBCT preia practici din CBT și le adaugă aspecte din sfera mindfulness. Un exemplu ar fi ”descentrarea” — focalizarea pe a fi prezenți și conștienți de toate gândurile care apar în conștiință, alături de acceptarea lor — fără să ne atașăm de ele sau să reacționăm la ele. Acest proces are ca scop să ajute individul să se detașeze de critica de sine, ruminații și stările disforice (neplăcute) care apar atunci când reacționăm la patternurile noastre de gândire negativă.

Scopul MBCT este să întrerupă cercul vicios al acestor procese automate și să îi învețe pe participanți să se focalizeze mai puțin pe a reacționa la stimulii care vin — alegând în schimb să observe și să accepte fără judecată. Practic, participanții sunt încurajați să înlocuiască reacția cu reflecția. Există teorii care susțin că acest aspect din MBCT este responsabil pentru efectele clinice pozitive observate.

S-au observat efecte benefice nu doar în reducerea simptomelor depresive, ci și în managementul sevrajului și reducerea dorinței de a consuma droguri la persoanele care au probleme cu abuzul de substanțe. Adicțiile sunt cunoscute pentru faptul că interferează cu cortexul prefrontal, care în mod normal ar putea să ne ajute să amânăm gratificarea nevoilor. Același efect a fost observat și la fumători.

MBCT a mai fost folosit și în reducerea anxietății și prevenirea burnout-ului.

MBCT este o intervenție care durează opt săptămâni sau opt sesiuni. În fiecare săptămână are loc un curs de două ore și câte un curs de o zi întreagă după săptămâna a cincea. Cu toate acestea, cea mai multă muncă este depusă de participanți în afara cursului, folosind meditații ghidate și încercând să cultive mindfulness în viața de zi cu zi.

Sașa Bodeanu

Invitatul din acest episod este inginer, instructor de mindfulness, monitor de ski și antreprenor.

A învățat o parte dintre tainele meditației de la călugări tibetani, a trecut print mai multe retreat-uri de Vipassana și are o formare în comunicare nonviolentă. A fost pasionat de descoperirea diferitelor sisteme – de la creștinism, la șamanism, budism și misticism.

Pe Sașa îl puteți găsi la adresa: https://sasabodeanu.ro/

The Real You Podcast® - Abonează-te:Fii la curent cu ultimele episoade din podcastul The Real You
Etichete
RELATED POSTS

Lasă un comentariu

PETRE TUDOR BARLEA
Bucuresti, RO

Explorator neobosit al diversitatii umane, curios si vesnic fascinat de felul cum functionam - atat ca indivizi, cat si in grupuri...

Citește mai mult »
Abonează-te:

Primește episoadele direct în  Inbox:

Playlist YouTube: