Parteneriate de succes ★ Episodul 18 | The Real You Podcast
Motto: “Ne casatorim cu emotie, divortam cu logica.”
Acest episod este pe cei care isi cauta parteneri pentru: un proiect european, o brutarie, o florarie, un start-up…si asa mai departe.
Parteneriatele in proiecte ambitioase si in business pot fi foarte usor asemanate cu casniciile sau relatiile de lunga durata — pentru ca au foarte multe lucruri in comun, si este la fel de important sa alegi cu grija. Majoritatea oamenilor nu s-ar casatori cu o persoana pe care o cunosc prea putin spre deloc — insa in parteneriate lucrurile nu stau intotdeauna asa.
Problemele care pot aparea
Atunci cand ori ai ales gresit un partener, ori nu ati setat corect un cadru solid pentru colaborarea voastra, urmatoarele probleme pot sa apara:
- “divort” & “partaj” — fiecare dintre parteneri pleaca pe drumul lui, si se ajunge la impartirea bunurilor si drepturilor;
- procese juridice — partenerii ajung la tribunal sa-si imparta dreptatea;
- “infidelitate” — omul cu care te-ai parteneriat nu are la fel de mult timp, energie, motivatie si disponibilitate pentru proiect cum ai tu, si este investit total in cu totul alte proiecte si business-uri. Proiectul e doar o nota de subsol, un “side project” pentru el/ea;
- dispute si certuri — legate de implicarea fiecaruia, cine-face-ce-anume;
- probleme cu drepturile de autor si de folosinta — dupa despartire, se ajunge la discutii despre cine e autorul real al ideii, cine are dreptul sa foloseasca patentul, brandul, numele;
- sabotaj — unii parteneri nu isi manifesta direct nemultumirile, ci ajung sa nu mai performeze, sa devina dezinteresati si sa saboteze indirect proiectul;
Nu intra intr-un parteneriat pana nu faci majoritatea lucrurilor din lista asta:
Intreaba-te: chiar e nevoie de un parteneriat?
Stiu ca nu vrei sa auzi asta cu toata fiinta ta, dar: formarea unui parteneriat nu ar trebui sa fie prima optiune la care apelezi, decat in anumite situatii. Daca ai o problema de motivatie si crezi ca o poti rezolva tragand pe cineva in ecuatie cu tine, mai bine iti angajezi un coach sau iti lucrezi lipsa de motivatie.
Daca iti lipsesc anumite competente — inclusiv de leadership — mai bine le aduci din exterior, fara formarea unui parteneriat.
Gandeste-te bine daca cumva nevoia care sta la baza intentiei de a forma un parteneriat nu poate fi implinita in alt mod. Daca nu cumva incerci sa diluezi responsabilitatea impartind-o cu altcineva. Daca nu cumva incerci sa compensezi pentru un sentiment de inadecvare. Pe scurt, intreaba-te: de ce vreau, ce ma face sa vreau sa formez parteneriatul asta?
Cati parteneri intra in ecuatie?
Exista nenumarate cazuri in care 3 sau 4 s-a dovedit a fi prea mult, ca in expresia “prea multi bucatari strica ciorba”.
Aveti un istoric comun de lucru — inainte sa va apucati de proiectul cel mare
La fel cum e bine sa ai o relatie romantica inainte sa te casatoresti cu cineva, unii experti spun ca e cel mai bine sa fi lucrat impreuna cel putin un an, si sa fi trecut eventual si prin cateva momente dificile — pentru ca atunci iese la iveala caracterul adevarat al omului. Cea mai mare gresala pe care o puteti face este sa progresati mult prea repede, sa bateti palma cu un om pe care nu il cunoasteti, sa luati o decizie impulsiva alimentata de bucuria unui vis maret.
baCe ati mai facut inainte sa va hotarati sa creati o firma sau un proiect? Cu cat ati lucrat mai mult impreuna, cu atat mai bine.
Lucrati mai intai la un proiect mai mic, cu o miza mai mica. Chiar e bine sa ajungeti la o rascruce de drumuri sau intr-un punct in care viziunile voastre devin divergente, si este nevoie sa aveti o confruntare. Cum reactioneaza omul cu care vrei sa te parteneriezi? Dar tu? Care e chimia dintre voi?
Cat de bune s-au dovedit competentele voastre de gestionare si rezolvare a conflictelor?
Ai vazut cu adevarat caracterul omului? Ai avut timp sa il descoperi? Oamenii nu isi arata adevaratul caracter decat atunci cand sunt pusi in situatii care necesita asta: situatii de presiune, alegeri dificile, etc.
CEA MAI MARE GRESALA (e valabil si in angajarea oamenilor): sa alegi pe cineva doar pentru ca iti place de el/ea, ti-e simpatic(a), iti place cum vorbeste, pare ca aveti valori comune. Practic, nu alegi pe criterii de competenta si potrivire obiectiva, ci subiectiv, pe “chimie”.
Cum se spune si in relatii, nu te indragosti niciodata de potentialul cuiva. Altfel spus, pune-l la treaba si vezi cum functioneaza.
Sunt oameni care abia s-au cunoscut si s-au hotarat sa se partenerieze in business. Mai exista altii care s-au hotarat sa faca un business doar pentru ca se cunosteau din copilarie si se jucasera impreuna cu masinute. Iar altii isi aleg partenerii pe criteriul proximitatii mai degraba decat al potrivirii si competentei (mi-e prieten / vecin / coleg de birou, nu conteaza daca e ce mai competent, a fost prin preajma).
Puneti-va de acord asupra unei viziuni (mai ales pe termen lung) si impartasiti-va valorile
Este bine sa va cunoasteti si armonizati viziunile — atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung.
Te asigur ca, la fel ca intr-o relatie pe plan emotional, exista o “perioada de miere” in care totul pare roz si ideea voastra pare ca va muta muntii din loc. Ce o sa faceti dupa aceea?
Puneti-va urmatoarele intrebari:
- De ce vrei sa faci asta? Pentru ce o faci?
- Ce iti iese tie din asta?
- Care sunt valorile tale care te fac sa vrei sa te bagi in business-ul asta?
- Care e strategia de exit?
- Care e finalul fericit al povestii? Cum definim succesul?
- In ce va consta venitul pe care-l obtineti fiecare din business-ul asta? (dividente, salariu, drepturi de autor, procentaje etc.)
- Cat va fi venit, si cat veti reinvesti inapoi in dezvoltarea afacerii?
- Cine primeste credit? Cine e creditat ca fiind autorul ideii? (Vezi M. Zuckerberg cu ideea Facebook, si nenumarate dispute similare).
Bineinteles, nu ai cum sa raspunzi complet la asa ceva inainte sa demarezi. Dar cutia pandorei tot merita deschisa. Macar ca sa va armonizati stilurile, pentru ca unii oameni au filozofia de a reinvesti tot, pe cand altii nu.
Care e planul de business pe care ne punem de acord?
E simplu sa ai o viziune pe termen scurt; insa pe termen lung, se poate bifurca.
Purtati conversatia dificila despre bani
E important sa va puteti spune direct, onest pe sleau:
- Ce contributii financiare aduce fiecare?
- Cat % din companie detine fiecare? Cat din roade i se cuvin fiecaruia?
Multi parteneri decid sa evite subiectul asta si aleg calea usoara de trece expeditiv peste subiect si spunand “impartim totul jumate-jumate”, facem 50-50% profiturile. Asta poate fi o reteta pentru dezastru, pentru ca de-a lungul drumului, daca celelalte lucruri nu au fost reglate, apar frustrari legate de cat a muncit fiecare, cat a adus vs. cat primeste fiecare.
De asemenea, daca se introduc investitori care primesc procentaj din firma, e important sa stie fiecare cat e dispus sa dea din partea lui.
Discutati punctele importante:
- Mai aducem investitori?
- Cat de mult reinvestim?
- Cand renuntam, daca lucrurile nu merg? Cat timp ne dam ca sa validam ideea?
E interesant cand privesti emisiuni ca Dragons’ Den sa vezi cum oamenii se cearta in cadrul emisiunii legat de bani, de cat sunt dispusi sa dea. Dupa parerea mea, chestiile astea trebuie sa fie destul de clare de la bun inceput si discutiile sa aiba loc doar pe nuante — nu pe aspectele fundamentale.
Clarificati cat se poate de bine angajamentul fiecaruia
Intr-o lume ideala toti cei implicati au timp, energie, resurse si spatiu suficient sa-i acorde proiectului.
In realitate, nu e asa. Oamenii au familii, copii, alte firme, joburi, hobbiuri, studii, masterate si doctorate, rate, obligatii intr-o parte sau alta, sunt membri in nenumarate comitete si comisii. Poate sa fie lipsa de responsabilitate sa-ti lasi jobul ca sa te apuci de un business, asa ca adeseori oamenii au doar cateva ore la dispozitie, si cateva ramasite de energie la sfarsit de zi.
E musai sa alocati timp si spatiu proiectului ca sa mearga. Asa ca puneti pe hartie – in scris – ce disponibilitati si asteptari aveti unul de la celalalt.
Cat de dispusi sunteti sa faceti asta, fiecare?
Clarificati contributia fiecaruia
Asta e un punct extrem de important, care face obiectul multor neintelegeri ulterior.
Vorbim aici despre: bani, cantitatea de munca, nivelul de risc asumat si plus-valoarea pe care o aduce fiecare. Se poate ajunge foarte usor la discutii de tipul: “hai, mai vino si tu cu niste bani de acasa“. Cand vine momentul sa investiti o suma mare, care va scoate bine de tot din zona de confort, unul dintre voi sa nu vrea sa faca saltul, nici in ruptul capului.
Apoi, mai e discutia delicata despre timp investit. Aici, se poate ajunge la discutii de tipul “tu nu ai lucrat deloc si eu m-am spetit, am tras aproape singur la caruta asta”. Aici, e mai important sa vorbim despre valoarea contribuita mai degraba decat timpul brut care a fost petrecut in fata calculatorului (uneori facand nimic important).
Iata de ce eeste important sa vorbim despre valoarea contribuita de fiecare: poate ca unul dintre parteneri aduce in ecuatie un furnizor, sau deblocheaza un proces viciat, care era pe cale sa distruga proiectul si sa-l scufunde. E posibil ca asta sa valoreze mai mult decat 100 de ore lucrate “in gol”.
Tot aici intra un soi de yin-yang in care unul dintre parteneri vine cu mai mult capital de pornire, iar celalalt vine cu mai multa munca si efort.
E tricky, si e nevoie sa gasiti o modalitate externa si obiectiva de masurare si cuantificare. Nu e simplu, oricum ai da-o.
Riscul asumat si plus-valoarea adusa ar trebui recompensate proportional, pentru ca toata lumea sa simta ca lucrurile sunt fair-play. Daca ele se schimba de-a lungul timpului, e bine sa existe o discutie ulterioara despre asta.
Clarificati cat se poate de bine rolul si responsabilitatile fiecaruia
E drept ca arata sexy idea ca fiecare partener face …cam ce e nevoie in stadiile incipiente ale unui startup, dar pe termen lung asta nu e o idee buna.
Daca fiecare partener primeste un titlu, se defineste clar aria in care el sau ea are responsabilitate si control mai mult. Si angajatii, si chiar si clientii vor beneficia de pe urma stabilirii clare a rolurilor. Cine are mana libera sa ia decizii legate de ce anume?
La fel cum in echipele de fotbal unul e atacant, altul portar si altul fundas, e nevoie sa se stie cine face ce.
Competentele complementare sunt importante
Uneori firmele sunt fondate de doi programatori sau doi experti in aceeasi industrie. Va fi musai sa aduceti ajutor extern pentru toate celelalte arii – de la finante si contabilitate la legal, executie, management.
Decideti cine este liderul adevarat
In majoritatea echipelor, exista lideri formali si lideri informali. Ca animalute ce suntem, avem mereu un alfa care conduce haita, si uneori el se impune in mod natural, ceilalti ajungand sa il urmeze.
Se poate crede ca ambii parteneri conduc in mod egal business-ul, simultan. Intr-o lume ideala, asa o fi. In realitate, exista un motiv pentru care masinile vin cu un singur volan si chiar si televizoarele au o singura telecomanda.
Este bine sa puneti pe tapet chestia asta. In parteneriatele de succes, adeseori ai un lider vizionar si unul responsabil cu executia. Li se mai spune ”omul cu ideile mari” si ”omul cu manecile suflecate” si cu atitudine de tip “hai sa trecem la treaba, sa facem toata nebunia asta sa se intample”.
Aveti stiluri compatibile de lucru?
Nu e nevoie sa fie identice, ci doar complementare.
ORIENTARE: Care e visatorul, si care e cel care sta pana la 2 noaptea sa execute?
MOTIVATIE: Care e acela dintre voi care porneste cu cantitati colosale de motivatie, si apoi se dezumfla ca un balon, se defocalizeaza, se plictiseste si se duce dupa alta margica sclipitoare in alte zari? Care e un bun continuator dintre voi? E musai sa existe unul.
LEADERSHIP: Ce stil de leadership aveti fiecare? Care e gradul de flexibilitate al fiecaruia?
ABORDARE: Care e stilul de lucru al fiecaruia? Aveti unul care se arunca cu capul inainte si e in stare sa faca totul din impuls fara un minim de masuratori si unul care ar vrea sa traseze o strategie si sa faca o serie de calcule si predictii pana in cel mai mic detaliu inainte sa faca chiar si cea mai mica actiune? Astea sunt doua capete extreme ale spectrului, insa o combinatie dintre aceste doua polaritati poate sa fie benefica, pentru ca impulsivul il struneste pe cel rational, cerebral, calculat si planificat, iar planner-ul si strategul il mai infraneaza pe impulsiv, ii mai tine in frau pornirile irationale.
RISC: Care e inclinatia catre risc a fiecarui partener? Exista teste de personalitate speciale pentru business, HR si investitii la bursa care scot la iveala fix trasaturile astea ale personalitatii si il plaseaza pe fiecare dintre parteneri undeva pe o harta, pe un cadran. N-ar strica deloc sa va faceti o radiografie a personalitatii. O sa va ajute inclusiv sa va optimizati stilul de comunicare, de management al crizelor si conflictelor si sa va armonizati stilurile de lucru.
Asterneti lucrurile in scris
Iar aici nu ma refer doar la redactarea contractului formal dintre voi. Si inainte de redactarea contractului, este bine ca fiecare dintre parteneri sa puna stiloul pe foaie si sa isi ia angajamente ferme legate de anumite aspecte ale proiectului. Chiar daca sunteti prieteni inca de la gradinita, gemeni monozigoti sau sot si sotie, tot e bine sa faceti asta. Chiar daca nu se pune problema de incredere, se pune cea de responsabilitate si de gestionare a anumitor scenarii.
Integritatea omului e cruciala
Care sunt dovezile pe care le ai ca omul cu care urmeaza sa semnezi contract e onest? Daca nu-l cunosti de mult timp…ai ascultat episodul despre tulburarea antisociala si psihopati?
Suna contraintuitiv, dar fa o lista cu motivele pentru care ar putea sa NU fie o idee buna sa va parteneriati. Ce interese conflictuale exista la mijloc?
Vezi ce parteneriate a mai facut omul in trecut, si cum a iesit din ele, cum s-au terminat. Poate fi un predcictor bun pentru cum va vrea sa iasa din parteneriatul vostru, mai ales daca nu merge. Fa un “background check” si vezi ce reputatie are omul in piata, e posibil sa ai surprize.
Verificati daca partenerul potential are datorii. Daca a fost implicat in scandaluri majore. Daca are imaginea manjita si reputatia compromisa, in public sau in anumite cercuri. Nu e o idee rea sa ceri o parere, sau niste referinte, si sa fii deschis in legatura cu faptul ca faci asta.
Adresati-va o serie de intrebari
E clar ca nu poti planui totul dinainte, dar tot e sanatos sa deschizi cutia Pandorei si sa explorezi putin raspunsurile la intrebarile astea, macar sa te gandesti putin.
- E posibil sa vreti la un moment dat sa mergeti in directii diferite?
- Cum veti gestiona neintelegerile? Ce faceti daca ajungeti intr-un punct absolut ireconciliabil pe o problema foarte importanta? (Apropo, si formatiile de muzica ar putea sa beneficieze enorm daca ar avea discutia asta, apropo de stereotipul trupelor care se despart).
- Ce se intampla daca unul dintre oameni moare?
- Ce se intampla daca unul dintre oameni devine incapacitat?
- Ce se intampla daca intrati in datorii?
- Ce faceti daca unul dintre parteneri inceteaza sa mai aiba resurse le necesare? (de timp, bani etc.)
- Care sunt punctele slabe ale fiecaruia dintre voi?
- Cum vor fi impartite drepturile pe proprietate intelectuala, pe marci? Uneori e simplu, alteori nu.
- Cum vor fi gestionate conturile bancare ale afacerii? Ce drepturi are fiecare?
- Veti deschide o linie de credit?
- Ce faceti daca vine criza financiara? E rezistent la criza modelul vostru de business, sau doar va place sa credeti asta…sau chiar nu stiti, pentru ca nu sunteti omniscienti.
Iata si lista de trasaturi pe care e bine sa le cauti la partener
- Incredere si loialitate absoluta;
- Skill-uri complementare;
- Competenta in arii-cheie. Nu te parteneria cu oameni doar pentru ca-ti place de ei, ca sunt la indemana sau pentru ca ati avut o relatie de alta natura (gen, prietenie) inainte de asta. Ai nevoie de un om competent, cu motivatie si putere de munca. Daca tu esti competent(a), inteligent(a) si harnic(a), nu alege pe cineva incompetent, cu IQ subunitar sau lenes pentru ca vei trai o frustrare fara margini.
- O persoana cu care ti se pare ok sa petreci mai mult timp. Va fi nevoie sa petreceti multe ore impreuna, in anumite faze ale proiectului.
- Comunicarea merge bine intre voi. La fel si managementul conflictelor.
- Intelegerea mediului si a industriei in care intrati;
Procese bune de luare de decizii – unii oameni se blocheaza in momente-cheie, se pierd in vreme de criza, sau genereaza chiar ei drame si crizute; - Orientare catre executie si actiune. E plina lumea de oameni cu idei geniale de business, care doar filozofeaza si palavragesc.
- Agilitate si flexibilitate – cand ceva nu merge, e nevoie sa ai agilitatea unei pantere, nu a unui hipopotam intr-o mlastina – ca sa pivotati, sa schimbati strategia.
Cateva sfaturi de final
Trece-ti in revista toate parteneriatele tale precedente, cu ce a fost bine si ce nu la ele.
Eu am facut asta, si rezultatul a fost iluminator. Este de o importanta primordiala sa faci asta si nu sa inveti din experientele altora si dintr-un podcast de ce ingrediente ai nevoie pentru un parteneriat ideal. De ce?
Pentru ca o analiza detaliata a fostelor tale parteneriate iti va scoate la suprafata punctele tale slabe, “pata oarba” (engl. blind spot), zonele unde iti lipseste curajul sa spui lucrurilor pe nume, pattern-urile care au dus la neintelegeri, vulnerabilitatile tale. E un proces subiectiv si anevoios.
Fa un portret-robot al celui cu care vrei sa te parteneriezi
Folosindu-te de concluziile de la punctul precedent, pune cap la cap un profil al persoanei cu care vrei sa faci un parteneriat.
Daca retii ceva din episodul asta, retine sa nu fii idealist(a) cand pornesti la drum, sa crezi ca toate semafoarele vor fi pe verde – caci te asigur ca nu vor fi – sau ca apele vor fi line. Pregateste-te pentru obstacole, si gandeste-te inclusiv la scenariile negative, ca sa nu fii luat prin surprindere cand se intampla.
IMPORTANT: E posibil ca unii oameni sa devina nemultumiti in legatura cu anumite aspecte ale proiectului, insa, in loc sa isi manifeste deschis nemultumirea si sa demareze o discutie, sa aleaga sa se implice mai putin, sau pur si simplu — chiar fara sa vrea, uneori — sa ajunga sa saboteze proiectul. De aceea este important sa aveti discutii periodice despre ce nemultumiri are fiecare si cum puteti ajunge la solutii pe care sa le puneti in aplicare.