Terapia Gestalt cu Celestina Dumitriu ★ Episodul 45 | The Real You Podcast
Am vorbit cu Psih. Dr. Celestina Dumitriu despre Terapia Gestalt.
Terapia Gestalt Gestalt înseamnă formă, configurație, structură, întreg.
Gestalt terapia este un model de terapie umanistă, holistă și experiențială care încurajează responsabilitatea personală, lucrul în aici-și-acum (conștientizarea momentului prezent), conștientizarea și contactul cu ceea ce simțim. Este o terapie a contactului uman.
Ce înseamnă experiențial?
Într-o terapie experiențială, ne concentrăm pe experiență mai degrabă decât să vorbim despre ea.
Ce înseamnă lucrul pe proces (vs. conținut)?
Dacă un client merge în terapie pentru pentru că este deprimat, un terapeut poate să îl întrebe ”ce te face să fii deprimat?” (conținut) sau poate să îl întrebe CUM se întâmplă depresia ta. Altfel spus: ce gânduri, emoții, comportamente, convingeri și rutine crează depresia. Apoi, lucrul pe proces înseamnă să intervenim asupra felului în care aceste componente enumerate mai devreme se succed.
Terapia Gestalt fost dezvoltată de Fritz Perls, Laura Perls și Paul Goodman în anii 40 și 50. Procesul se focalizează pe integrarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor.
Am atins alături de invitata mea câteva idei centrale în terapia Gestalt:
Ciclul contact
În terapia Gestalt, ciclul contact este un concept fundamental care descrie cum indivizii interacționează cu mediul. Există cinci etape ale acestui ciclu: (1) Senzație (2) Percepție și conștientizare (3) Mobilizarea energiei (4) Acțiune (5) Retragere. În prima fază, indivizii devin conștienți de un stimul din mediu. În cea de-a doua, dein conștienți de răspunsul lor la această senzație. În cea de-a treia, își mobilizează energia, pentru a răspunde la stimul. În cea de-a patra etapă, acționează, iar în cea de-a cincea contactul se încheie și se retrag din situație. Acest ciclu este unul continuu, și fiecare fază conduce la următoarea.
Figură vs. Fond
În terapia Gestalt, conceptele de fond și formă sunt folosite pentru a descrie diferite aspecte din experiența unui individ.
Fondul se refgeră la convingerile, valorile, atitudinile și presupozițiile indvividului care sunt în afara percepției conștiente într-un moment anume.
Figura înseamnă ceea ce este conștientizat de persoană în momentul prezent, inclusiv gânduri, senzații și emoții.
Terapeuții gestalt lucrează cu indivizii pentru a-i ajuta să aducă o parte din fundal în prim-plan, în așa fel încât ei să devină mai conștienți de sine și să lucreze cu orice conflicte prezente.
Lucrul în Aici-și-Acum
Terapia gestalt pune emfază pe momentul prezent în procesul terapeutic. Terapeutul lucrează cu clientul ca să îi crească nivelul de conștientizare al experienței din momentul prezent. Făcând acest lucru, clientul obține un nivel mai profund de insight, și poate crea schimbări de durată în viața sa.
Interpretarea viselor în terapia Gestalt
Interpretarea viselor ajută clienții terapiei gestalt să capete un nivel superior de insight în mintea lor inconștientă. Visele sunt văzute ca o reflecție a situației curente de viață a persoanei, și ele ne pot furniza informații importante despre gânduri, emoții și dorințele din fundalul psihicului. Terapeuții Gestalt lucrează cu clienții pentru a explora simbolurile și temele prezente în vis, ajutându-i să se conecteze cu ele și să le proceseze pentru a aduce schimbări în viața lor.
Proces vs. conținut
Terapeuții Gestalt sunt mai puțin interesați de detaliile minuțioase ale poveștii pe care o are clientul de spus. În schimb, interesul este acordat preponderent felului cum clientul experimentează și procesează emoțiile, gândurile și senzațiile în momentul prezent.
Experimentarea
Pentru că mulți oameni ajung la cabinet pentru că au dezvoltat o anumită rigiditate în gânduri, comportamente și emoții și nu pot accesa variante alternative, ei sunt încurajați de către terapeut să facă exact acest lucru. Câteva exemple de experiențe includ: jocurile de rol, tehnica celor două scaune sau tehnica scaunului gol.