Podcast

Tulburarea de Personalitate Narcisica – Lupul in blana de oaie ★ Episodul 8 | The Real You Podcast

pe
8 octombrie 2019

Descarca o copie MP3 portabila a episodului.

(Aboneaza-te pe: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts.)

În acest episod vorbim despre tulburarea de personalitate narcisica si abuzul la care te expui atunci cand imparti o relatie de cuplu cu cineva care sufera de aceasta tulburare.

Ce este tulburarea narcisica?

Definitia din manualul de psihiatrie DSM V:

Un tipar pervaziv, caracterizat prin sentimente de grandiozitate in comportamentul real sau in fanteziile proprii, nevoia de admiratie si lipsa de empatie fata de ceilalti. Debuteaza la varsta de adult tanar, se manifesta in diverse situatii, si indeplineste 5 sau mai multe criterii din urmatoarele 9:

 1. Are un sentiment exagerat al importantei de sine (ex: isi exagereaza realizarile sau talentele, se asteapta sa fie recunoscut drept superior, fara sa aiba realizari pe masura)
 2. Este preocupat de fantezii de succes nelimitat, de putere, stralucire/frumusete sau dragoste ideala.
 3. Crede ca este special si unic, sau ca poate fi inteles numai de anumite persoane, cu statut inalt si ca se poate asocia numai cu persoane sau institutii importante.
 4. Are nevoie constanta de admiratie excesiva si atentie
 5. Are sentimentul ca e indreptatit(a) sa obtina anumite favoruri. Are asteptari nejustificate sa fie tratat intr-un mod special, sau ca ceilalti sa se conformeze automat regulilor sale.
 6. Are tendinta de a profita de relatiile interpersonale. Exploateaza alte persoane pentru binele personal si pentru a obtine avantaje.
 7. Este lipsit de empatie: incapabil sa recunoasca sentimentele sau nevoile celorlalti. (o poate mima foarte bine, la nivel cognitiv)
 8. Adesea ii invidiaza pe ceilalti SAU crede ca este invidiat de ei.
 9. Are comportamente sau atitudini arogante, de superioritate.

dictionar termeni narcisismDictionar de termeni-cheie

Exista foarte multi termeni pe care ajungem sa ii folosim atunci cand vorbim despre NPD (Narcissistic Personality Disorder). Termeni precum Gaslighting, Mirroring, Stonewalling, Discard sau Escape. Pentru un glosar cu termeni-cheie, poti accesa pagina cu termenii-cheie ai abuzului narcisic.

Se va vindeca vreodata?

In podcast apare afirmatia „e improbabil sa solicite terapie pentru tulburarea lor, sau sa isi dea seama ca ar putea sa aiba o problema„. Ca si la tulburarea histrionica, nu exista mare distres subiectiv generat de tulburare, sau constientizarea ei. Prin urmare, daca clientul ajunge in terapie, va fi din alte motive: dependenta de substante, ruperea unei relatii etc. De aici se poate ajunge la diagnosticare corecta si la interventie.

Frank Yeomans si Otto Kernberg au denumit pacientul cu tulburare narcisica „the almost untreatable patient” (pacientul care aproape ca nu poate fi tratat). Conform teoriei lor, organizarea personalitatii este la fel ca la borderline, insa pare mult mai stabila – datorita faptului ca masca + „sinele fals” sunt inchegate si „osificate” ca mecanism de protectie si de coping.  Cu toate acestea, la fel ca si in cazul borderline (1) exista ceva speranta, (2) psihologia face pasi decisivi in directia gasirii unei terapii potrivite si (3) e foarte greu, chiar mai greu decat la borderline, datorita „sistemelor de protectie”, terminarii premature a terapiei, proiectiilor constante etc.

Mai exista doua articole despre terapie in revista glossy de psihologie Psychology Today, aici si aici.

Cu toate astea, important este cum cei apropiati vor sa isi asume rolul de salvator/vindecator („Daca il/o voi iubi suficient de mult, si ii voi alina toate ranile, se va face bine.„) Din pacate, salvarea e individuala. Poti citi aici pe blog un articol despre codependenta.

Câteva Idei Utile:

Cum detectezi salata de cuvinte a narcisicului

 • Conversatii circulare care nu duc nicaieri si nu au nicio finalitate.
 • Lipsa logicii sau a directiei.
 • O groaza de lucruri irelevante sau lipsite de sens aruncate in conversatie, de nicaieri.
 • Conversatia se simte ca o competitie.
 • Ton condescendent, de parca ar vorbi cu un copil.
 • Proiectie, sau atribuirea propriilor defecte tie.
 • Da vina pe tine, incearca sa te faca sa te simti rusinat/a, vinovat/a.
 • Negarea adevarului.
 • Gasirea de scuze.
 • Readucerea in prim-plan al unor conflicte ”rezolvate” cu ani in urma.
 • Alternarea rapida intre rolul de victima si erou salvator.

Totul se termina cu o stare de confuzie dupa ce-ai avut un astfel de dialog cu ei.

Vorbele preferate ale narcisicului:

 • Nu m-ai lasat sa termin ce aveam de spus
 • Nu stiu despre ce vorbesti
 • Esti paranoic(a)
 • Tu m-ai facut sa te insel
 • Imi pare rau dar…ce mai vrei de la mine?
 • Iarasi trebuie sa vorbim despre asta? Chiar nu poti sa treci peste asta?
 • Tu esti singura persoana care zice asta.
 • Dar la problemele tale nu te uiti? Dar la ce-ai facut tu nu te gandesti? Dar tu ce mi-ai facut?
 • Dar tu vrei sa fac ce vrei tu cand vrei tu?

de Melanie Tonia Evans

 

Trusa cu Unelte:

Resurse (română):

 • Prizonieri în oglindă – persoana care tine acest blog are calificare in psihoterapie și scrie despre personalități dificile, abuz, narcisism în dorința de a-i ajuta pe cei care nu mai înțeleg nimic să își dea seama că nu sunt singuri în experiența lor.

Grupuri de suport (engleza):

https://www.facebook.com/groups/covertnarcissism/ 

https://www.facebook.com/groups/1631511510430523/ 

https://www.facebook.com/groups/1983595828556540/ 

https://www.facebook.com/groups/narcaware/

Canale de Youtube (engleza):

Carti:

Bloguri (engleza):

Articole cu raspunsuri la intrebari (engleza):

Alte resurse:

Pentru specialisti (psihologi, psihiatri):

Cărți Recomandate

The Real You Podcast® - Abonează-te:Fii la curent cu ultimele episoade din podcastul The Real You
Etichete
RELATED POSTS
4 Comments
 1. Răspunde

  Dragos

  21 octombrie 2019

  După mult studiu și multe experimente vin cu o idee asupra căreia îți cer o părere:
  Nu cred că există mai multe tipuri de narcisici (covert, grandios etc) ci o singura structura modelată doar de resursa narcisica pe care o are la îndemână. Adică un covert nu prea are, iar un grandios are din plin, situațiile fiind de moment, context etc și narcisicul intra in aceste faze în funcție de resursa. Pe un anumit teren se dezvolta într-un fel sau altul. La fel cum furia lui, sau disforia borderline, depind și apar la identificarea unei resurse epuizate, canibalizate deja, sau puse la insectarul cu inutilități care merita păstrate că nu se știe, pe care îl are orice narcisic, ceea ce explică și fazele relației cu el…

  • Răspunde

   Petre Barlea

   24 octombrie 2019

   Salut, Dragos! Intr-adevar, tocmai de-aia nu am vrut sa ma bag prea mult in categorisiri pentru ca nu sunt nimic altceva decat conceptualizari. Cred totusi ca e util sa avem o denumire si o descriere pentru cel care nu pare sa fie grandios, dar are totusi la baza structura de narc…de exemplu,

   Cand zici „mult studiu si multe experimente”, sunt curios ce ai studiat si ce ai experimentat, pt ca sunt mereu deschis la sugestii de materiale si unghiuri noi de abordare. La experimente nu ma bag. 🙂

 2. Răspunde

  Alex

  27 decembrie 2019

  Buna ziua. O sa.mi permit un comentariu legat de asta, în urma experientei personale.
  Există diferențe serioase intre ei. Un exemplu de overt este D Trump ,care nu scoate două cuvinte fără să precizeze ‘i’m the best’, vezi si raționamentul lipsit de empatie la criza din siria, chiar de el provocată, care a fost o crimă cu premeditare, legitimată politic . App, mulți iubesc crima, le dă senzația de potentă, putere ,se văd dumnezei. Narc.ul overt si psihopatul aspiră la asta, primul însa e un adevarat clovn dacă ai ‘ochiul format’.
  Legat de cel covert, e cu totul alta poveste. Acest tip de narcisist nu se vede grandios, nici pe departe, acesta chiar poate avea probleme mari cu stima de sine, chiar daca îi sunt aduse permanent narcisistic suplies, el se crede o victimă a orice, a copilăriei ratate (aici are dreptate), a fostelor relații, a sefilor , a societatii in general. Problema lui apare, în ciuda percepției de victima, datorită lipsei de empatie, pe principiul – el dorește ceva ce posibil să te deranjeze pe tine, sa flirteze in prezenta ta de ex, însă NU.SI DĂ SEAMA ca asta nu e ok și de aici apare conflictul. evident ca tu vei fi cel vinovat. Iar odată declarat vinovat, să te ți!, va considera că meriți tot răul din lume ,de care uneori poate fi în stare. Cu toate astea acest tip de narcisist nu e asa dornic de faimă și putere ,doar de control, pe care el nu.l vede ca reprezentând asta, ci un drept. Repet, acțiunile și percepțiile acestuia sunt determinate strict de lipsa de empatie.
  Ps. Imi face placere ca apar discuții pe această temă, sunt ff documentat și am trăit.o pe propria piele. Vă felicit pt blog și vă pot ‘ajuta’ (dacă doriți) cu orice intrebare.

 3. Răspunde

  Edy

  5 martie 2021

  Innice privește incidenta pe sexe informația corecta este că femeia este afectata cel mai mult decât barbatul e o informație care trebuie corectata, sa lăsăm subiectivismul realitatea arata ca femeile sunt mult mai afectate de narcisism ele cuta tot timpul atentie, admirație can sunt frumoase mereu și superioare altora sau bărbatului ☝

Lasă un comentariu

PETRE TUDOR BARLEA
Bucuresti, RO

Explorator neobosit al diversitatii umane, curios si vesnic fascinat de felul cum functionam - atat ca indivizi, cat si in grupuri...

Citește mai mult »
Abonează-te:

Primește episoadele direct în  Inbox:

Playlist YouTube: