Podcast Psihologie

Tulburarea Schizoidă ★ Episodul 36 | The Real You Podcast

pe
22 iunie 2021
Asculta pe Spotify episodul acesta
Descarca episodul in format MP3

Am făcut mai multe episoade despre tulburările de personalitate, pentru a înțelege împreună, printre altele, de ce suntem atât de diferiți în comportament și în gândire.

Tulburarea schizoidă face parte din Clusterul A de tulburări — alături de tulburarea paranoidă și cea schizotipală.

Ce este tulburarea schizoidă?

Conform manualului de psihiatrie DSM-V, tulburarea de personalitate schizoidă este un tipar pervaziv, caracterizat prin lipsă de interes față de relațiile sociale și un registru restrâns de exprimare a emoțiilor în relații. Debutează la vârsta de adult tânăr, se manifestă în diferite situații, și îndeplinește 4 sau mai multe din următoarele 7 criterii:

 1. Nu își dorește, și nici nu îi fac plăcere relațiile apropiate — nici măcar să facă parte dintr-o familie.
 2. Aproape întotdeauna, alege activitățile solitare.
 3. Are un interes redus, sau nu este interesat de experiențe sexuale cu o altă persoană.
 4. Există un număr restrâns de activități pe care le agrează — sau niciuna.
 5. Nu are are prieteni apropiați sau confidenți, cu excepția rudelor de gradul I.
 6. Este indiferent la laude sau la critica altora.
 7. Apare ca o persoană rece, distanțată emoțional, indiferentă, și aplatizată afectiv.

Cei cu tulburare schizoidă reprezintă aproximativ 3.1% din populația generală (după unele studii) și 4.9% (după alte studii). Ca o comparatie amuzanta, s unt mai frecventi decat persoanele cu par rosu si ochi verzi, o combinație genetică considerată rară.

Apare mai des la bărbați decât la femei — iar la bărbați pare să aducă și mai multă disfuncție.

Primul gând care e posibil să vină in mintea oamenilor cand aud ”schizoid” este sa se gandeasca la schizofrenie — pentru ca împart aceeași rădacină: schizo. Însă la cei schizoizi, nu exista simptome psihotice: nu exista delir sau halucinații. Singura asemănare este platitudinea afectivă (lipsa emoțiilor nuanțate), care apare în diferite episoade din schizofrenie.

Dacă în Clusterul B personalitatea omului poate sa fie foarte violent colorata, la schizoid e invers. Lipsesc tonurile puternice de culoare, ba chiar culorile sunt fade, spre alb-negru, după cum spunea unul dintre ei, și după cum vom vedea.

Distincții

Simplul fapt de a fi singuratic, retras nu inseamna ca persoana este schizoida. Izolarea sociala si retragerea in propria realitate pot veni din multe alte cauze — depresia fiind una dintre cele mai comune dintre ele, rusinea toxica fiind alta. 

Unii clinicieni au sugerat ca ar putea sa nici nu fie numita o tulburare de personalitate — pentru ca acesti oameni pot sa aiba o viata destul de functionala. De exemplu, dintre cei care se refugiaza in munca, multi fac o treaba foarte buna, si sunt buni profesionisti.

Este important ca ei să fie diferențiați de cei care suferă de tulburări ușoare din spectrul autismului — cum ar fi sindromul Asperger. Numai că diferențierea nu e foarte ușoară, datorită asemănărilor la nivel de comportament. Diferența este una de nuanță. Cei cu Asperger, de exemplu nu prea înțeleg glumele, aluziile, sensurile figurate ale cuvintelor, metaforele și mișto-urile făcute de colegi. Cei cu SPD ar putea să le înțeleagă, dar nu prea le pasă. 

Ea poate apărea și în contextul consumului cronic de substanțe. 

Izolarea socială este diferită de cea din tulburarea de personalitate evitantă (despre care nu am vorbit încă). Însingurarea este considerată schizoidă doar atunci când este de foarte lungă durată, și are trăsături rigide și inadaptate, și apare mai degrabă ca o preferință, decât ca un mecanism de apărare.

Manifestări asemănătoare cu tulburarea schizoidă pot să apară pentru o perioadă înaintea declanșării schizofreniei. Însă tulburarea schizoidă nu duce automat la schizofrenie.

Care sunt cauzele tulburării?

Cauzele nu sunt cunoscute — însă se crede că o combinație de factori genetici și de mediu sunt răspunzători pentru apariția ei. 

 • Victime ale abuzurilor, neglijării parentale sau a altor forme de tratament nefericit.
 • Neglijare: Părinți care nu sunt implicați în creșterea copilului.
 • Un parinte care e complet rece, indiferent la nevoile emoționale ale copilului, sau ostil.
 • Genetic: Apare mai des la rudele celor cu schizofrenie sau tulburare schizoidă.

Să ne uităm un pic mai îndeaproape la… 

Trăsăturile Tulburării:

Emoții

 • Detașare & o varietate foarte restransa de emotii. 
 • Expresivitatea e plata; tonul vocii, expresiile faciale, reactiile emotionale. 
 • Atitudinea generala si tonusul emotional sunt caracterizate de indiferenta.
 • Emotia pare sa fie inexistenta.

Cand cineva facea o gluma si toata lumea rade zgomotos, rad si eu ca sa nu fie super ciudat, dar nu simteam nevoia sa rad sau sa ma manifest.”

Mai pot avea și o preocupare față de introspecție și fantezii. Însă când interacționezi cu ei, introspecția pare să le lipsească — alături de așa-numita inteligență emoțională.

Expresia faciala poate sa fie poker face sau cea a plictiselii sau indiferenței.

Atitudinea, e, de regulă, pasivă.

E ca si cum ai fi blocat in nimic.”

E posibil sa nu iti dai seama de cineva care are SPD, pentru ca nu arata in exterior faptul ca nu e impresionat de ceea ce se intampla la o petrecere. Unul dintre ei spunea:

La o petrecere, poate chiar simt sau macar mimez 2-3 emotii, datorita presiunii sociale.

Afirmă că simt rareori emoții puternice precum mânia sau bucuria. Pot, totuși să le simtă, însă ele se termină, și revin la baseline-ul lor.

Nu pot sa spun ca nu am emotii. Sunt lucruri care ma entuziasmeaza si ma bucura pentru putin timp. De exemplu, ma uit la o emisiune TV si imi activeaza starea de spirit, dar cand se termina.”

Cel mai deranjant este când vin colegi sau amici la mine și-mi spun ”pari să treci printr-o perioadă mai grea, să știi că putem să vorbim despre asta, mie poți să-mi spui despre ce e vorba.” numai că…nu sunt multe de spus.

Comportament

Singuratic.

Am fost mereu singuratic, uneori m-am simțit ca un robot.”

E posibil sa continue sa traiasca cu parintii dincolo de o anumita varsta sau sa aleaga sa stea singuri.

Indiferent.

Pot fi indiferenți în legătură cu chestiuni care țin de dezvoltarea vieții lor, chiar și de susținerea ei.

Azi e sambata, e soare afara si vibe-ul pe strazi e cel de weekend. Lumea e la plimbare cu copii, la cafenele si terase. Eu sunt in casa, si aud toata forfota asta de afara, dar prefer sa stau aici, si mi-ar fi indiferent daca as fi la cafenea afara sau aici, in casa.”

Par să aibă un deficit in comunicare si interactiune sociala. Pentru unii pot să pară reci, la fel ca psihopații, însă răceala despre care vorbim nu este de aceeași natură.

Își exprimă cu mare dificultate mânia — chiar și ca răspuns la o provocare directă, ceea ce întărește impresia că sunt lipsiți de emoții. 

Pare să-i lipsească energia și vitalitatea, ba chiar uneori să pară plictisit și plictisitor.

Ceea ce se intampla cu ei uneori este disocierea. 

Uneori, viața acestor persoane pare să fie lipsită de direcție și scop, și par să ”eșueze” în atingerea scopurilor.

Înclinația de a-și satisface propriile nevoi pare să fie mai scăzută decât la populația generală.

Se pot juca pe computer pentru o perioada indelungata sau se pot uita la televizor mult. Unul dintre ei avea televizorul conectat la mai multe antene satelit și prindea peste 200 de canale de televiziune.

Sunt relativ indiferenti la lauda sau critica.

De obicei, experiențele senzoriale și corporale cum ar fi o plimbare pe malul mării la ora apusului sau sexul le produc plăcere foarte redusă. 

Interacțiune socială

Au puțini prieteni sau confidenți.

E foarte greu sa stabileasca conexiuni de profunzime si pline de sens cu alte fiinte umane. Unul dintre ei spunea ca se identifica mai mult cu pozitia observatorului in situatiile sociale, decat cu cea a participantului la situatie.

Imi vine greu sa imi pese atat de mult de cei din jur, chiar si de membrii familiei mele.”

Ii intereseaza mai putin placerea pe care o primesti din interactiunea cu ceilalti, inclusiv sex. Unii pot fi asexuali. Sau pot avea o viata retrasa in fantezii. 

Și stilul de comunicare cu ceilalți poate să fie nefocalizat, poate să devieze de la subiect, sau să aibă o logică simplă, poate chiar circulară. Limbajul este adeseori lipsit de detalii, generic, logic, fără multe nuanțe, mai ales când descriu evenimente sociale și relații între oameni.

Par stângaci, superficiali, inadecvați social, lipsiți de inteligență emoțională și distanți. Răspund inadecvat la aluzii și glumițe.

Nu sunt orb fata de asteptarile sociale pe care le au oamenii fata de mine. Dar e imi e foarte greu sa le pun in practica atunci cand mie nu imi vin natural. Pentru mine, asta e un efort constient, care necesita multa energie din partea mea. Si mereu simt ca trebuie sa merg pe linia asta fina dintre compromis si faking it.

Relații romantice

Au putine relatii sociale, alaturi de un interes scazut legat de formarea de relatii noi. Au contacte sociale, cu care interacțiunea e menținută la un nivel superficial. Stabilesc rareori întâlniri de natură romantică, și, de obicei, nu se căsătoresc.

Le vine mai ușor să formeze relații profesionale, pentru că ele nu implică deschidere emoțională prea mare. Stabilesc rareori întâlniri de natură romantică, și de obicei nu se căsătoresc. 

Există alții care totuși dezvolta si relatii, de cuplu si de prietenie, iar aceia care se cuplează sau împrietenesc cu ei sunt, de obicei, oameni care înțeleg că ”așa sunt ei”, că au personalitatea asta mai aparte, și îi acceptă așa cum sunt.

Chiar dacă preferă retragerea și se simt confortabili în ea, oamenii cu tulburare schizoidă suferă, totuși, de singurătate și izolare, și uneori exprimă regret legat de faptul că nu s-au căsătorit sau nu au experimentat anumite lucruri. Conform manualului DSM:  ”în situațiile excepționale în care acești indivizi se deschid, cel puțin temporar, mărturisesc că au avut sentimente dureroase, în special legate de interacțiunile sociale.

Carieră

Multi lucreaza, multi sunt productivi. Bineînțeles, lucrul in echipa nu e punctul lor forte. Într-o echipă, vor prefera un rol mai periferic decât unul central.

Preferă sarcinile mecanice sau abstracte, cum ar fi jocurile pe computer sau matematice. Vor lua joburi care ii izoleaza. Paznic, hacker sau securitate IT, programator freelancer, contabil. 

Unii dintre ei, datorită faptului că sunt foarte competenți în meseria lor, ar putea bine-mersi să înainteze în rangurile corporației și să ocupe poziții mai importante și mai bine plătite, dar nu sunt motivați să o facă, pentru că nu văd sensul ideii de a înainta pe o poziție mai bună și a avea o viață mai … altfel.

Ce alte tulburări și probleme sunt asociate frecvent?

Pot dezvolta uneori o tulburare depresivă majoră. Tulburarea Schizoidă apare cel mai frecvent asociată cu tulburările schizotipală, paranoidă și evitantă.

Tratamentul & Terapia

Nu s-au facut multe cercetari si progrese — mai ales pentru ca persoanele schizoide nu resimt mult disconfort subiectiv, si deci nu solicita neaparat terapie in decursul unei vieti. Tratament si terapie exista, dar nu prea ii intereseaza sa caute.

Cei mai mulți terapeuți și clinicieni știu despre ei, dar nu prea i-au întâlnit la cabinet.

Cu toate astea, vorbim despre o tulburare de durată, cronică. Dar cu susținere și puțină terapie, se pune problema strict de coping

O idee bună poate fi participarea într-un grup care are același hobby sau activitate.

Nu vin in terapie pentru tratamentul tulburarii schizoide, ci pentru probleme conexe, cum ar fi depresia.

Ceea ce functioneaza, atunci cand trec pragul cabinetului, este terapia pe termen scurt, atat timp cat au incredere in terapeut. Terapia poate să ofere flexibilitate pentru ieșirea din pattern-urile rigide de comportament, fără să insiste prea mult ca omul să se schimbe. Se lucrează pe partea de coping. Se pot lucra competențe de relaționare cu alte persoane, comunicare ș.a.m.d. 

Terapeutul are nevoie să înțeleagă că unui om cu această tulburare îi vine greu să se deschidă și nu are multe de zis în anumite privințe. În terapia individuală, se pot schimba atitudini și convingeri despre comportamentele-problema. Terapia de grup poate ajuta la îmbunătățirea interacțiunii sociale și a motivației, și ajută cu practica unor noi competențe interpersonale într-un mediu safe. 

Medicamente specifice nu există, și nu se prescriu — cu excepția cazului în care persoana suferă de anxietate sau depresie. 

Cum te comporți cu cineva care are această tulburare?

Dacă ești una dintre persoanele apropiate ale cuiva cu SPD, e important să fii înțelegător/oare, să ai multă răbdare, să încurajezi relații și activități care nu implică multă investiție emoțională.

De asemenea, e important să înțelegem că nu avem de ce să insistăm ca un om să se schimbe, dacă el sau ea nu are propria motivație, nu vede rostul, și nu simte disconfort.

The Real You Podcast® - Abonează-te:Fii la curent cu ultimele episoade din podcastul The Real You
Etichete
RELATED POSTS

Lasă un comentariu

PETRE TUDOR BARLEA
Bucuresti, RO

Explorator neobosit al diversitatii umane, curios si vesnic fascinat de felul cum functionam - atat ca indivizi, cat si in grupuri...

Citește mai mult »
Abonează-te:

Primește episoadele direct în  Inbox:

Playlist YouTube: