Podcasturi Românești sau ținute de autori români
Podcasturile au apărut odată cu gadget-urile Apple iPod – de acolo și numele lor. Cea mai simplă descriere a lor ar fi printr-o paralelă…ele sunt pentru emisiunile radio ceea ce Youtube e pentru televiziune: the next level.
Țin minte că pe vremea când au apărut (cam pe când era bunica tinerică) am explorat și eu domeniul și m-am abonat la câteva podcasturi de nișă. Unul dintre ele mi s-a părut de-a dreptul ”mind-blowing”. Țin minte că așteptam fiecare episod cu sufletul la gură. Era un podcast franțuzesc despre fotografie digitală. M-a uimit profesionalismul cu care era realizat, calitatea conținutului (numai ”pulpă”, nimic de umplutură), și nivelul invitaților care veneau și vorbeau despre fotografie.
Apoi, am uitat definitiv despre domeniu și mi-am văzut de ale mele. La mai mult de 10 ani după povestea asta, eram convins că podcasturile sunt o relicvă a trecutului îndepărtat, o chestie căzută în desuetudine. N-aveam nici cea mai vagă idee că o să redevin un fan înfocat și o să ajung să am propriul meu podcast de psihologie și marketing digital, The Real You Podcast.
Întâmplarea a făcut să fiu invitat în podcastul lui Andrei Roșca. Ca să mă pregătesc, am vrut să ascult câteva episoade, să mă orientez în spațiu: să-i înțeleg tonul, vibe-ul și temele abordate. M-a prins pe loc! Am făcut bingeing, episod după episod, de parcă devoram un serial de Netflix. Apoi, într-un eveniment de online marketing, cineva a prezis că această specie de content ”o să explodeze în România următorii ani”. Apoi mi-am adus aminte că și Tim Ferriss și Joe Rogan și Dave Asprey și Esther Perel sunt podcasteri. Altfel spus, nu abandonasem niciodată ascultarea de podcasturi, iar domeniul pare să trăiască un ”revival”. Până și Andreea Esca – o icoană a mass-mediei tradiționale – își denumește emisiunea…podcast.
Long story short…n-a trecut mult și mi-am făcut propriul podcast. Totodată, am început să explorez piața românească, și, deși nu putem vorbi despre un număr mare de podcasteri, calitatea contentului e totuși foarte bună.
Așa am ajuns să fac lista de mai jos, care crește pe zi ce trece:
Lista cu podcasturi românești
- Florin Roșoga – ”Antreprenori care inspiră” – realizat din 2015, acest podcast a fost creat pentru a promova săptămânal antreprenori din români din țară și din Diaspora. Florin Roșoga a vorbit până în prezent cu peste 300 de oameni de succes în antreprenoriat, de la care putem învăța enorm de multe lucruri. Cred că am ascultat peste 40 de episoade până acum, e un podcast excelent. Credința lui Florin este ”că unul din cele mai bune moduri de a progresa, de a crește noi și afacerea noastră, cariera noastră sau pur și simplu de a deveni oameni mai înțelepți este de a învăța de la oameni care au reușit deja.”
- Răzvan Burz – ”Burzcast” – este podcastul cu peste 803 mii de ascultări, depășeste 54 ore de emisuni, conținutul de mai bine de 11 ani, are deja 159 de postări și este primul podcast românesc despre tehnologie, productivitate, management și lifestyle. Burzcast este din martie 2018 primul podcast românesc existent pe Spotify dedicat tuturor vorbitorilor de limba română. Motto-ul este: ” It’s personal. It’s for you!”
- Marian Hurducaș, ”Hurducast” – Marian este manager Necktie Agency, trainer și fost jurnalist de radio. Se discută despre comunicare, marketing, presă, business, succes și mai ales eșec. Invitații de până acum sunt de super calitate.
- Teo, Vio și Costel – ”Între showuri” – a luat ființă în februarie 2016 și este un podcast plin de umor, de actualitate și de calitate, înregistrat la Club 99 din București, între show-urile de stand-up comedy din weekend. Este unul din cele mai apreciate podcast-uri românești ajungând deja la episodul 277, având deja peste 39 de mii de vizionări pe Youtube și 6358 de followers pe Soundcloud. Băieții sunt extrem de naturali și niciodată nu își editează podcastul, indiferent de ce porumbei le ies pe gură.
- Sabina Varga – ”Zest”- un podcast apărut de mai puțin de un an, având ca temă principală plăcerea și uimirea de a scrie. Invitații Sabinei sunt jurnaliști, scriitori, copywriteri, bloggeri și oricine care scrie cu drag și spor. Deja sunt 25 de interviuri interesante și vor urma cu siguranță și altele. Sabina Varga știe că: ”audio e trecutul și viitorul”.
- Alexandra Crăciun – ”Pinch of Salt” – un podcast despre industria HoReCa, difuzat și pe Radio România, care prezintă o lume cu ”restaurante, baruri, cafenele și localuri” atât din perspectiva operatorilor, cât și a clienților. Atinge subiecte precum gastronomie, risipă, ospitalitate … check it out!
- Andrei Roșca – ”Zero Plus” – podcast despre coaching, antreprenoriat, dezvoltare personală, care atinge niște subiecte de super profunzime, dintr-o perspectivă total epurată de clișee motivaționale. Majoritatea informațiilor sunt science-based, iar omul (pe care îl și cunosc) își trăiește filozofia în viața de zi cu zi.
- Raluca Anton – „Jocuri ale Minții” – Podcast de psihologie și relații de cuplu, realizat în colaborare cu Radio Cluj. Până acum, are 2 sezoane: primul este despre anxietate și ramificațiile ei, iar cel de-al doilea despre cuplu.
- Andreea Vrabie, Podcastul DoR (Decât o Revistă) ”Pe Bune” – Fiecare episod prezintă povestea de viață a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești atunci când faci ceva în care crezi.
- Andreea Esca – ”Esca” – un podcast plin de povești inspiraționale înregistrate în cadrul emisiunii ”La Radio” de pe EuropaFM. Andreea Esca și-a dat seama că sunt din ce în ce mai mulți oameni care preferă să asculte un podcast oricând, la orice oră, indiferent de activitate, iar în urma unui interviu cu Robert Katai și-a creat propriul podcast.
- Laurențiu Mihai – ”Banii vorbesc”- este un podcast despre educație financiară. Motto-ul după care se ghidează Laurențiu este: „Încearcă să fii un om de valoare, nu neapărat unul de succes!” (Albert Einstein) și dorește să educe pozitiv și constructiv oamenii prin discuțiile interesante purtate cu invitații săi despre: finanțele personale, administrare și bugetare, economisire, investiții și antreprenoriat.
- Marius și Vlad – ”Toching Muviz / Încă ceva” – un podcast apărut în august 2018 din dorința de a vorbi despre tot ceea ce mișcă în lumea cinematografiei. Aici se fac recenzii utile despre filme și seriale alături de invitați cu experiență în lumea artei cinematografice.
- Manuel Cheța – ”Un român în Londra” –este singurul podcast românesc din diaspora, apărut în 2016, sponsorizat și susținut de energia lui Manuel Cheța. Pe acest podcast vei asculta săptămânal despre tot ceea ce îl preocupă pe un român în Londra: locul de muncă, chiria, obiceiurile locului, politică și tot ceea ce miscă în jur pentru a crea o imagine cât mai reală a traiului în capitala Marii Britanii.
- Robert Katai – “Podcastu’ lui Katai” – este un podcast lansat în iunie 2017 dintr-o provocare personală a lui Robert de a realiza un radio online format din 50 de episoade, cu interviuri purtate natural, alături de invitați din industria marketingului, a publicității, media, design, start-up și influenceri la modă. Acum Podcastu’ lui Katai deja a ajuns deja la episodul 69.
- Alina Fournier – ”Treasure Monkey cu Madame Fournier” – este un podcast al poveștilor interpretate atât în limba română, cât și în engleză și franceză, lansat chiar de ziua copiilor pe 1 iunie 2018. Acest podcast se dorește a fi o terapie pentru toate vârstele.
Vrei să apară și podcastul tău?
Ai un podcast și ai vrea să-l vezi în lista de mai sus? Poți să mă contactezi și să-mi dai de veste. Cu ocazia asta ne și cunoaștem, îmi dai ocazia să te ascult și te și poți promova. Simt o așa…o solidaritate cu întreaga breaslă a podcasterilor români, și am convingerea că nișa asta va evolua mult în doar câțiva ani.
Razvan
Salut Petre,
Multumesc pentru lista intocmita si pentru mentionarea podcastului nostru in aceasta.
Succes si tie cu „The Real You” si la cat mai multe episoade!